tag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post8396025907301541777..comments2022-12-19T06:32:55.264-08:00Comments on Sveta Hrana: Kefirna zrnca i KEFIRSveta Hranahttp://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-36932052407472872162019-01-22T06:33:03.846-08:002019-01-22T06:33:03.846-08:00Što ako sam kefirna zrnca, slučajno kod ispiranja,...Što ako sam kefirna zrnca, slučajno kod ispiranja, isprala vrućom vodom? Zrnca su sada sluzava, jesu li upotrebljiva?D. J.https://www.blogger.com/profile/06099712246487029633noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-16377864262204071512018-02-09T12:18:22.095-08:002018-02-09T12:18:22.095-08:00Kako se s ovim zrncima radi kefir s kokosovim ili ...Kako se s ovim zrncima radi kefir s kokosovim ili bademovim mlijekom, imate li kakav recept? HvalaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17647684455928262962noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-9493138951290819952018-01-30T06:32:17.470-08:002018-01-30T06:32:17.470-08:00Hvala, izbacio sam 10ml, dvije žlice ili 33g je do...Hvala, izbacio sam 10ml, dvije žlice ili 33g je dovoljan opis.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-18984224912856461012017-08-02T02:55:03.002-07:002017-08-02T02:55:03.002-07:00Poštovani
Ovaj dio iz recepta (Za pola litre kefi...Poštovani<br /><br />Ovaj dio iz recepta (Za pola litre kefira potrebno je 10ml zrnaca (dvije žlice) ili 33g ocijeđenih zrnaca.) me malo zbunjuje jer mi se nekako 10ml ne uklapa u računicu s dvije žlice ili 33gr pa bih Vas molio pojašnjenje.<br />Unaprijed hvala. Mrdolekhttps://www.blogger.com/profile/02604308484970171185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-85862848046553511312016-10-20T12:37:49.483-07:002016-10-20T12:37:49.483-07:00Kefir nakon 24 sata procijedite. Tijekom tih prvih...Kefir nakon 24 sata procijedite. Tijekom tih prvih 24 sata promiješajte 2-3 puta kako bi se masa ujednačila. Procijeđeni kefir držite na hladnijem još 24 sata da bude ukupno 24 sata fermentacije. Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-81085546277574464352016-10-20T05:31:06.556-07:002016-10-20T05:31:06.556-07:00Poštovani,
radim kefir već neko vrijeme od sirovog...Poštovani,<br />radim kefir već neko vrijeme od sirovog mlijeka s mljekomata (Mužinić) no nikako da dobijem ujednačenu gustu tekućinu nego kefir bude pun masnih grudica. Držim mlijeko 24h sa zrncima pa 2 dana dozrijeva bez njih, na sobnoj temperaturi, pri čemu se odvoji i sirutka, a okus postane jako gaziran i intenzivan, no s obzirom da sam na AC dijeti i AIP-u, takve su upute. Što radim krivo pa se pojave i te grudice?Candyhttps://www.blogger.com/profile/04501121651295424402noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-12510421423173157992014-04-10T03:59:20.593-07:002014-04-10T03:59:20.593-07:00Autor je uklonio komentar.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-28444152536707853732014-04-10T03:50:22.844-07:002014-04-10T03:50:22.844-07:00Hvala najljepša na brzom i opsežnom odgovoru. Imam...Hvala najljepša na brzom i opsežnom odgovoru. Imam još jedno praktično pitanje, naime, kako živim u gradu (ZG točnije), nemam baš puno saznanja gdje bih nabavila sirovo mlijeko (a da je pouzdan izvor). No, nedavno sam saznala da se navodno postavio mljekomat na jednoj od tržnica koje su mi relativno blizu (mogla bih vikendom otići po navedeno mlijeko. Da li bi to mlijeko bilo bolje od onog iz dućana? Ili, kad već nemam izbora (ni povjerenja) u svježe mlijeko sa obližnje tržnice, da li bi možda bilo bolje koristiti ono mlijeko iz manjih mljekara (npr. Veronika, čiji mi se proizvodi čine vrlo kvalitetni). Hvala još jednom na svim odgovorima. Btw. jako ste me razveselili da smijem piti kefir jer ga 1) jako volim, 2) upravo sam danas dobila kefirne "gljive". :)Tisahttps://www.blogger.com/profile/08072851049241375674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-21052845163077926692014-04-10T03:41:58.363-07:002014-04-10T03:41:58.363-07:00Hvala na pitanju, listerioza se uistinu prenosi pu...Hvala na pitanju, listerioza se uistinu prenosi putem hrane i to najčešće putem salate, voća i povrća ali i putem mesa i mlijeka sumnjam da ćete radi prevencije Listerioze kuhati sve to ali listerioza se 29x češće javlja kod pasteriziranog mlijeka i 515x češće od salama nego od sirovog kravljeg mlijeka. To možete naći na slajdu 24 prezentacije o sirovom mlijeku http://mudrepredaje.com/?page_id=60. <br /><br />Koliko god je važno izbjegavati moguće izvore listerije važno je i razmotriti koliko je to statistički česta pojava. <br /><br />Sirovo mlijeko ima aktivne mehanizme koji sprječavaju razmnožavanje listerije (kiseljenje) a to je osobito prisutno kod pravljenja kefira. <br /><br />Dakle koliko god je konzumiranje sirovog mlijeka korisno upravo za trudnice još je bolje konzumirati sirovi kefir jer je on na prirodan način zaštićen od razvoja mikroba. <br /><br />Dakako da treba tražiti besprijekorno mlijeko koje je higijenski ispravno i uz to pašno a ne sa zatvorenih farmi jer će tada biti krcato važnim nutrijentima za zdravlje majke i razvoj bebe. Izvore možete potražiti na www.mudrepredaje.com. <br /><br />Kefir sadrži probiotske mikrobe koji vraćaju ravnotežu crijevne flore i tako štite vaše zdravlje a crijevna flora majke postaje i prvi imunitet i prvo cjepivo bebe nakon rođenja. <br /><br />Pasterizirano mlijeko može se koristiti za izradu kefira ali ga općenito ne preporučam jer mu nedostaju mehanizmi suzbijanja patogena a budući da prolazi termičku obradu gubi niz nutrijenata i enzima važnih za njegovu probavljivost i njegova korisnost uopće dolazi u pitanje. <br /><br />Fermentirani mlječni proizvodi u neograničenim količinama i smanjenje unosa ugljikohidrata iz svih izvora bit će i velika potpora zaštiti od urinarnih infekcija. Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-73907092224431132682014-04-10T00:13:09.774-07:002014-04-10T00:13:09.774-07:00Poštovanje, postavila sam pitanje i na blogu Istin...Poštovanje, postavila sam pitanje i na blogu Istine i laži o hrani, ali ću i tu (pa će netko možda vidjeti da stigne odgovoriti):<br />Da li trudnice smiju konzumirati "domaći" kefir? S obzirom da znam da trudnice ne bi smjele konzumirati pravo svježe mlijeko (zbog opasnosti od listerioze), namjeravala sam koristiti pasterizirano svježe mlijeko. U prošloj trudnoći sam imala urinarnu infekciju sa Streptococcima (ne znam više koji soj), pa me strah da li bi mi domaći kefir mogao opet možda "uzrokovati" infekciju (brijem da je mala šansa jer su to mislim druge vrste bakterija, ali moram pitati). LPTisahttps://www.blogger.com/profile/08072851049241375674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-78339285210894110442013-12-04T12:11:33.945-08:002013-12-04T12:11:33.945-08:00Zrnca bi trebalo isprati, posušiti na papirnatom u...Zrnca bi trebalo isprati, posušiti na papirnatom ubrusu i uvaljati u mlijeko u prahu te potom smrznuti. Odmrzavanje ne ide baš idealno ali oporave se.<br />Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-72592288488882605052013-11-07T14:02:43.606-08:002013-11-07T14:02:43.606-08:00radim kefir od kozjeg mlijeka.htijela bih zamrznut...radim kefir od kozjeg mlijeka.htijela bih zamrznuti kefirna zrnca do prolljeca jer necu imati domaće sviježe kozje mlijeko. kakav je postupak zamzavanja i koliko dugo mogu zrnca biti zamrznuta?irishttps://www.blogger.com/profile/17754214979714109455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-2988876034563852702013-09-12T02:59:58.527-07:002013-09-12T02:59:58.527-07:00Zrnca rastu. Moguće je da način na koji postupate ...Zrnca rastu. Moguće je da način na koji postupate s njima utječe na njihov oblik. Oblik je nevažan.<br />Nije potrebno gnječiti zrnca. Prije cijeđenja protresite da se razbije gusti dio i procijediti samo tresući cjedilo.<br />Kod izbora mlijeka - bolje je ono manje prerađeno.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-61961275271752395092013-08-23T06:53:00.573-07:002013-08-23T06:53:00.573-07:00Vec nekoliko mjeseci imam kefirna zrnca. No u zadn...Vec nekoliko mjeseci imam kefirna zrnca. No u zadnje vrijeme primjecujem da mi se pojavljuju zrnca koja nisu onako lijepo "grudasta" nego su "žlundrasta" poput neke opne... i sve ih je vise. Osim toga, kefir mi je nekako vodenastiji i kiseliji nego prije. Nisam mijenjala mlijeko niti nacin pripreme ta?ko da mi nije jasno sto radim krivo i u cemu je problem?Majahttps://www.blogger.com/profile/18056680821856197557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-11452355008828698392013-04-23T04:30:34.774-07:002013-04-23T04:30:34.774-07:00Ne, namočite svo brašno u kefiru i nakon razdoblja...Ne, namočite svo brašno u kefiru i nakon razdoblja fermentacije (npr 24 sata) dodajte još onoliko suhog brašna koliko Vam treba za zamijesiti željenu konzistenciju kruha.<br /><br />Potom stavite dizati na toplom nekoliko sati i peći. Ono malo nefermentiranog brašna će brzo biti zakiseljeno masom fermentiranog. Možete dodati i malo kvasca u to.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-8519584348268653102013-04-21T11:45:45.193-07:002013-04-21T11:45:45.193-07:00Molila bih odgovor dali onda ima određena količina...Molila bih odgovor dali onda ima određena količina tog "kvasca" na određenu količinu brašna da se stavlja? Hvala unaprijedanonimnohttps://www.blogger.com/profile/15874182477026719671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-67349618350548773642013-04-12T07:17:58.600-07:002013-04-12T07:17:58.600-07:00Smiju li osobe alergicne na laktozu konzumirati ke...Smiju li osobe alergicne na laktozu konzumirati kefir?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-68074556333252595832013-04-09T01:01:12.229-07:002013-04-09T01:01:12.229-07:00Ne postoji kefir kvasac ali ako brašno namočite u ...Ne postoji kefir kvasac ali ako brašno namočite u kefiru i ostavite na tolplom 24 sata (gustoćom kao smjesa za palačinke) uskipjet će kao kvasac. S time možete zamijesiti kruh i ostaviti na toplom da se digne i potom peći.<br />Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-43241591495475624362013-04-09T00:59:30.938-07:002013-04-09T00:59:30.938-07:00Štovana, mislim da biste trebali ustrajati još mal...Štovana, mislim da biste trebali ustrajati još malo. Kefirna zrnca nisu ni biljke ni životinje i ne ugibaju. Nije vjerojatno da su svi mikroorganizmi koji ih sačinjavaju uginuli, stoga ustrajte još malo, oporavit će se.<br />Domagoj.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-43924292578899149712013-04-05T12:42:10.996-07:002013-04-05T12:42:10.996-07:00kako napraviti kefir kvasackako napraviti kefir kvasacErinhttps://www.blogger.com/profile/02662470149369040834noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-85636384729277331402013-04-03T16:23:38.379-07:002013-04-03T16:23:38.379-07:00Pozdrav,
Nakon sto sam procitala vas blog i stost...Pozdrav,<br /><br />Nakon sto sam procitala vas blog i stosta na internetu, djeluje mi da biste mi Vi najbolje mogli odgovoriti na moje pitanje.<br />Dobila sam kefir zrnca putem poste u roku od jednog dana. Zrnca su bila poprilicno ispuhana, i slabo je mlijeko fermentiralo. Sada je proslo vec desetak dana, zrnca su se napuhala, izgledaju dobro, ali ono sto prave je: na povrsini gusto, a dole tecno mlijeko, mirise kao kad se sir ukiseli (tj. pokvari). Stavljala sam teglu sa zrncima i mlijekom pokraj peci, u nadi da ce brze doci sebi, mozda im je to naskodilo. Znate li da li ovo znaci da su mi zrnca uginula i da ih ne bih trebala koristiti?Fridahttps://www.blogger.com/profile/09130070767593425790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-45941817331170903472012-09-18T02:29:07.690-07:002012-09-18T02:29:07.690-07:00Za kupovinu se obratite na sveta.hrana@gmail.com :...Za kupovinu se obratite na sveta.hrana@gmail.com :-)Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-29441739557157142192012-09-17T12:52:55.142-07:002012-09-17T12:52:55.142-07:00sve piše samo ne kako kupiti ta zrncasve piše samo ne kako kupiti ta zrncaspitkehttps://www.blogger.com/profile/05693406984955787253noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-42205270168513358802012-04-24T11:23:40.400-07:002012-04-24T11:23:40.400-07:00Štovana, hvala od srca što ste svoja iskustva podi...Štovana, hvala od srca što ste svoja iskustva podijelili sa mnom i čitateljima!<br />Zrnca za vodeni kefir za koji se koristi zaslađena voda ili voćni sokovi ili čaj razlikuju se od mlječnih kefirnih zrnaca jer mlječna zrnca rastu samo u mlijeku iako i jedna i druga vrsta fermentiraju sve slatke tekućine (limunadu, čaj, slatku vodu) pretvarajući šećere u ugljični dioksid, mlječnu kiselinu, octenu kiselinu, razne druge organske kiseline i alkohol. Samim tim što je napitak duže fermentirao, što je kiseliji - manje je u njemu šećera.<br />Koža je prekrivena mikroorganizmima koji na njenoj površini stvaraju pH (stupanj kiselosti) nepovoljan za patogene mikroorganizme. Kiseli medij je uvijek odbojan za štetne mikroorganizme, otud (uz svrhu razgradnje bjelančevina) kiselina i u želucu, na koži, na sluznicama. <br />Ne koristim vodeni kefir jer mlijeko smatram izuzetnim izvorom nutrijenata. Dakako, s pravom postoje brojne kritike na račun pasteriziranog mlijeka koje je bitno promijenjeno nakon toplinske obrade i izaziva niz problema, nutrijenti se gube ili gube svojstvo apsorpcije a promijenjene bjelančevine uzrokuju upalnu reakciju organizma. Zato preporučam samo sirovo mlijeko i kefir od takvog mlijeka. Takvo mlijeko ima i brojne prepoznate antimikrobne komponente o kojima više možete naći na www.wapf-hr.com. Kefirna zrnca izlučuju i kefiran, sluzavu tvar koja zadržava vlagu pa ste vjerojatno i zato primijetili da je koža vlažnija. Bradavice koliko znam nastaju virusnom infekcijom tako da je mlječni kefir bio u spomenutom slučaju višestruko koristan.<br />Po pitanju apsolutne količine UH u prehrani ne bih na Vašem mjestu previše gledao na njihov sadržaj, jer organizam i od bjelančevina može sintetizirati ugljikohidrate a neka istraživanja pokazuju da može i iz masnoća. Bitno je da ugljikohidrati ne čine značajniji dio niti jednog obroka, da unosite kvalitetne masnoće i uz to kvalitetnu mješavinu bjelančevina za što preporučam žumanjke, jetru i crveno meso kvalitetno hranjenih životinja. Domagoj.Sveta Hranahttps://www.blogger.com/profile/00646753397823402359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8192517719065172569.post-77731867709769602542012-04-15T14:53:05.701-07:002012-04-15T14:53:05.701-07:00Poštovani, zanima me znate li nešto i o japanskim ...Poštovani, zanima me znate li nešto i o japanskim vodenim kristalima? Naime, ja ih koristim za spravljanje vrlo ukusnog napitka, koliko znam i ljekovitog, no htjela bih znati njegovu nutritivnu vrijednost, ponajprije količinu ugljikohidrata. Za rast kristala potreban je šećer, koji fermentira, može jedan, dva ili tri dana, pa me zanima, smanjuje li se količina ugljikohidrata sa svakim danom fermentiranja ili je potrebno procijediti napitak i ostaviti da zrije, da bi se količina ugljikohidrata smanjivala? Budući da sam na LCHF prehrani, kako zbog zdravlja, tako i zbog mršavljenja, bitno mi je da znam količinu ugljikohidrata u svakoj namirnici. Također koristim i mliječni kefir, radim ga od domaćeg sirovog mlijeka, pa me i za taj napitak zanima količina ugljikohidrata. Podatak koji imam je s bloga www.istineilaziohrani.blogspot , a to je da ima oko 2 g UH kefir koji je zrio 3 dana (procijeđen), a ja samo takav i uzimam. Nadam se da ćete nešto napisati i o japanskim vodenim kristalima, jer napitak je zaista ukusan i osvježavajući. Usput, imam dosta problema sa suhom kožom i koristim kristale kao kremu za te dijelove kože, usitnim ih, stavim u sterilnu gazu i masiram svaki dan suha područja, stanje mi se popravlja vidljivo. na tu ideju sam došla sama. Moja mama je imala bradavicu na čelu, izrasla joj najednom, i savjetovala sam joj da ju trlja sa zrncem mliječnog kefira, svaki dan po par puta. Vjerujte, više od jednom to nije trebala napraviti, jer je bradavica ispala nakon jednog "tretmana"! Te dvije "namirnice" su fantastične! Pozdrav od Sanje B.!Sanjahttps://www.blogger.com/profile/16213419942977458570noreply@blogger.com