Hits

ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Sveta hrana za najmanje među nama

Prehrana za bebe u GAPS obiteljima (gut-and-psychology-sindrom)
Natasha Campbell McBride o prehrani beba. Što i kako davati bebi kako bismo izbjegli lošu crijevnu floru koja može uzrokovati razne ozbiljne psihološke poremećaje.

NAPOMENA: iako koristan tekst, uzeti sa sljedećom rezervom. Zaklada Weston A. Price kao prvu hranu bebe preporuča sirovu fino ribanu nekoliko tjedana smrznutu organsku jetru sa sirovim žumanjkom zbog velikih potreba bebe za željezom. No u nedostatku toga sljedeći tekst je iznimno vrijedan.

Novorođenče: Kako podići zdravu bebu u GAPS obitelji. Što činiti prije začeća, tijekom trudnoće i nakon poroda kako bi spriječili probleme poput autizma, hiperaktivnosti i nedostatka pažnje, disleksije, dispraksije, depresije, shizofrenije, bipolarnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, poremećaja s hranjenjem, epilepsije itd.


Dobili ste prinovu! Srdačne čestitke!
Prvo na što moramo misliti je hranjenje.


Prehrana bebe


Nikada nije dovoljno isticati koliko je važno dojiti bebu! Osobito prvih dana, kada nastaje kolostrum.
Ako niste u mogućnosti sami, pronađite dojilju ili davateljicu mlijeka: najbolje ženu u Vašoj sobi u rodilištu (ukoliko u rodilište dolazite u
dogovoreno vrijeme) ili odmah nakon poroda. Kako bi osigurali dovoljno majčinog mlijeka za svoju bebu, praktično je potražiti 2-4 dojilje ili davateljice majčinog mlijeka. Potražite zdrave žene koje žive nedaleko od vas. Čak i ako hranite umjetnom hranom, dopuna prehrane Vaše bebe s malo mlijeka (čak i povremeno) učinit će čuda za bebin razvoj i opće zravlje. Komercijalne hrane nikada neće biti ni blizu pravom majčinom mlijeku!
Ako ne možete drukčije nego hraniti bebu umjetnom hranom (pa i ako povremeno dodajete pravo mlijeko), uključite kvalitetne probiotike u svaku bočicu hrane već od početka.


Mastitis 

Mastitis je integralni dio dojenja. Mnoge ga žene koje doje dobiju i po više puta. Ukoliko majka dobije mastitis – zadnje što bi trebala je – prestati dojiti! Nastavite dojiti bebu na upaljenoj dojci jer će to biti korisno i za vas i za bebu. Za vas: redovito pražnjenje dojke je nužno u slučaju mastitisa; ne smijete dopustiti da Vam mlijeko zaostaje u dojci. Za Vašu bebu: infekcija od Vaše dojke je jedan od prvih prirodnih načina da imunitet Vaše bebe sazri. Bebe se rađaju s nezrelim imunosnim sustavom, koji zahtijeva odgoj. Okolina odgaja imunitet Vaše bebe tako što ga izlaže uobičajenim patogenima. Mastitis je siguran način kako uvesti uobičajene mikrobe u tijelo Vaše bebe kako bi istrenirali njezin imunosni sustav: mlijeko iz upaljene dojke će biti izvor tih mikroba ali u kompleksu s antitijelima i mnogim drugim imunosnim faktorima, koji će međudjelovati s imunitetom Vaše bebe i naučiti ga kako ispravno odgovoriti.

Mastitis uzrokuje veoma visoku tjelesnu temperaturu: ovo je jako važno iako može biti teško trpjeti! Visoka temperatura omogućuje tijelu rastopiti blokade u mlječnim kanalima dojke. Vaša će beba sisanjem ukloniti te blokade. Kvalificirani homeopat može Vam pomoći i s temperaturom i s mastitisom. Svjež čaj od vrbe ili obični aspirin Vam mogu biti od pomoći kod temperature.

Obično se za mastitis prepisuju antibiotici. Ipak, liječnici nisu suglasni oko toga da li antibiotici uistinu pomažu: najvažnije je otvoriti začepljene mlječne kanale, a to će vrlo učinkovito učiniti Vaša beba. Ako morate uzimati antibiotike, nastavite s dojenjem. Da, Vaša će beba biti izložena tim antibioticima no pomiješanim s mnogim zaštitnim imunosnim fatkorima iz Vašeg mlijeka. Kada prođe mastitis Vaše će mlijeko vratiti normalnu ravnotežu probavnom sustavu Vaše bebe.


Uvođenje krute hrane


Bebi hranjenoj na bočicu krutu hranu uvodite u dobi od 4 mjeseca. Dojena beba može pričekati do dobi od 6 mjeseci, osim ako je beba veoma gladna pa krutu hranu morate uvesti ranije.
Kruta hrana se mora uvoditi postupno, počevši od samo jednog malog obroka dnevno. Ostatak dana treba posluživati ili majčino mlijeko ili umjetnu hranu s dodatkom probiotika.


Prvi tjedan:

• Započnite s mesnom juhom. Dobru mesnu juhu možete pripremiti tako da stavite u vodu ključati komad mesa s kosti (cijelo ili pola pileta) na 2 - 3 sata bez dodavanja soli ili ičega drugoga. Na isti način možete pripremiti riblju juhu s cijelom ribom ili ribljim perajama, kostima i glavama. Izvadite kosti i meso i procijedite. Može se smrznuti a u hladnjaku može potrajati tjedan dana. Krenite s toplom domaćom mesnom juhom pomiješanom s domaćim jogurtom. Svakako dojku ponudite samo kao nagradu i to nakon što je dijete pojelo malo mesne juhe s domaćim jogurtom iz bočice, pomoću žličice ili iz čašice. Krenite sa 1-2 žličice juhe s ½ žličice domaćeg jogurta (pomiješano) prije svakog dojenja. Kako dijete bude prihvaćalo tu količinu, postupno je povećavajte. Ne koristite komercijalne gotove juhe ili juhe u kocki jer su visoko prerađene i pune škodljivih sastojaka. Pileća juha je osobito nježna za želudac. Ne uklanjajte masnoću; važno je da Vaša beba dobije i nju s juhom.
• Dajte bebi jednu ili dvije žličice svježe iscijeđenog soka od povrća (uglavnom mrkve s mrvicom kupusa, celera ili salate) pomiješano s malo mlake vode između obroka. Ne davati kupovne sokove od voća ili povrća; samo sok koji ćete vi iscijediti kod kuće. Ovi sokovi ne mogu stajati: treba ih potrošiti unutar pola sata od cijeđenja.


Drugi tjedan:

• Nastaviti s prethodnim.
• Počnite pripremati juhe od povrća ili pire od oguljenog povrća bez sjemena i dobro prokuhanog. Kuhajte ga u svojoj domaćoj mesnoj juhi bez dodavanja soli ili čega drugog. Koristite povrće bez škroba (ne krumpir, slatki krumpir, jam ili pastrnjak). Pogodna je mrkva, tikvice, bundeve, poriluk, luk, češnjak, brokula, cvjetača (oguliti, očistiti od sjemena). Dobro povrće skuhati sve dok nije vrlo mekano, ohladiti i mlako pasirati s malo prirodne masnoće, izaberite između: žličice organskog kokosovog ulja, žličice hladno prešanog maslinovog ulja, 5 kapi ulja jetre bakalara, žličicu masla (koje ćete sami napraviti od nesoljenog organskog maslaca) ili žličice sirovog organskog maslaca (nesoljenog!). Bebi možete davati različite vrste masti i ulja na razne načine. Kad se pire od povrća ohladi na tjelesnu temperaturu (probajte tako da stavite malo na nadlanicu) dodajte žličicu domaćeg organskog jogurta. Krenite sa 2-4 žličice ovog pirea na dan i postupno povećavajte količinu. Krenite s gotovo tekućim pireom i postupno povećavajte gustoću.


Treći tjedan:

• Nastaviti s prethodnim .
• Počnite dodavati kuhano meso (dugo vremena kuhano u vodi, potom pasirano) u bebine juhe i piree. Započnite s malim komadićem organske piletine, a potom postupno povećavajte količinu: svakako ubacite meso i kožu s krila, nogu i trupa kao i s prsa (koža, smeđe meso i svi masni dijelovi su najvrjedniji za vašu bebu). Nakon organske piletine uvodite i ostale vrste mesa (po mogućnosti želatinozni dio oko kostiju i zglobova) dobro prokuhanog u vodi. Najpogodnije vrste mesa su one koje se inače koriste u mesnim juhama: dobro prokuhane i želatinaste.
• Nastavite zamjenjivati umjetnu hranu juhama i pireima od povrća. Ukoliko dojite, nastavite s dojenjem nakon svakog hranjenja.
• Povećavajte količinu domaćeg jogurta na 1-2 žličice nakon svakog obroka.
• Uvedite zreli avokado počevši od jedne žličice koju ćete dodati u pire od povrća. Postupno povećavajte količinu.
• Povećajte unos svježe cijeđenog soka od povrća (pomiješanog s vodom), osobito od salate i kupusa dodanog mrkvi.


Četvrti i peti tjedan:

• Nastaviti s prethodnim.
• Počnite dodavati sirov organski žumanjak u pire od povrća. Započnite sa ¼ žličice sirovog žumanjka dnevno. Pratite ima li kakvu reakciju. Ako ne, postupno povećavajte količinu sirovog žumanjka i počnite ga dodavati u svaku zdjelicu juhe ili pirea od povrća.
• Ako dobro podnosi sve prethodne namirnice pokušajte dodati kuhanu jabuku kao pire od jabuke: ogulite i izvadite sredinu iz zrelih jabuka pogodnih za kuhanje i pirjajte s malo vode dok ne postane mekano. Kad je kuhano, dodajte malo maslaca, kokosovog ulja ili masla. Ovaj pire od jabuke u hladnjaku može stajati najmanje tjedan dana ili se može smrznuti. Zagrijte ga na tjelesnu temperaturu (ili barem sobnu) prije davanja bebi. Počnite s nekoliko žličica dnevno. Pomno pratite reakcije kao što je rijetka stolica. Ako nema reakcije, postupno povećavajte količinu. Ne koristite mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje i kuhanje jer mikrovalovi uništavaju hranu. Koristite konvencionalne pećnice ili štednjake za zagrijavanje; pire od jabuke se može zgrijati stajanjem u tanjuru u malo vruće vode.
Koristite više organski nesoljeni maslac u bebinim obrocima nego maslo.


Šesti i sedmi tjedan:

• Nastaviti s prethodnim.
• Povećavajte količinu domaćeg jogurta na 3 žličice po obroku. Možete ga početi dodavati i u bebin sok kao i u vodu u bočici.
Postupno povećavajte broj sirovih žumanjaka na 2 dnevno dodavajući ih u bebinu povrtnu ili mesnu juhu. Povećavajte unos mesa, osobito želatinoznih mesa oko zglobova i kostiju (dobro prokuhanih u vodi).
• Potpuno prekinite s umjetnom hranom. Ukoliko dojite, nastavite i dalje.

Osmi i deveti tjedan:

• Nastaviti s prethodnim.
• Dodajte palačinke s maslacem od orašastih plodova (badem ili lješnjak), tikvica ili bundeva (oguljeno i blendano) i jaja, počevši od jedne male palačinke dnevno te postupno povećavajte količinu. Nježno ih ispržite na maslu, kokosovom ulju ili bilo kojoj životinjskoj masnoći (koju ste sami načinili od svježeg mesa).
• Povećavajte količinu svježe iscijeđenih sokova. Dodajte soku malo jogurta. Pokušajte dodati malo svježe jabuke mješavini povrća.

• Dodajte svježe povrće počevši od salate i oguljenog krastavca (blendati i dodati juhi ili pireu od povrća). Ponovno krenite od male količine i postupno povećavajte ako se dobro podnosi. Nakon što se te dvije povrtnice dobro prihvate postupno dodavajte druge sirove povrtnice: mrkvu, celer, meki kupus, itd., fino blendano.
• Uvedite sok od domaćeg ukiseljenog povrća, počevši od jedne žličice dnevno, iscijeđene iz ukiseljenog povrća kojeg ćete dodati u bebine juhe i pire od povrća. Postupno povećavajte količinu soka na dan do jedne žlice uz svaki obrok.Deseti tjedan i dalje:

• Nastaviti s prethodnim.
• Pokušajte bebi dati mrvicu lagano pečenog izmiješanog jaja (ili omlet) bogato začinjenog sirovim maslacem, kokosovim uljem, maslom ili drugom životinjskom mašću koju ste pripremali sami. Poslužite s avokadom i sirovim ili kuhanim povrćem.
• Pokušajte sa zrelom sirovom jabukom bez kože. Isprobati zrelu bananu (žuta sa smeđim mrljama po kori). Voće bi trebalo davati između obroka, ne uz meso.
• Uvedite vlastiti domaći svježi sir (načinjen od domaćeg jogurta) počevši od male količine i postupno povećavajte. Za sir od jogurta stavite posudu s jogurtom u veliku zdjelu vruće vode dok se jogurt ne razdvoji u gruš i sirutku. U veliku posudu položite gazu, nalijte u nju jogurt, zajedno povežite uglove tkanine i objesite na oko 8 sati da se ocijedi (preko noći). Ovakav svježi sir možete dodati u bebine obroke ili ga davati kao desert s malo pravog meda. Kada se u potpunosti uvede ovakav domaći sir, možete probati sa sirovim mlijekom.
• Pokušajte načiniti kruh koristeći recepte iz moje knjige. Započnite s vrlo malim komadićem kruha i postupno povećavajte količinu.
Možda ćete neke od namirnica morati uvesti kasnije nego što predviđa ovaj program ovisno o osjetljivosti Vaše bebe. Najbolji pokazatelj za to je stolica bebe: ako se pretvori u proljev ili zatvor, neka vam ovo bude pokazatelj da nije spremna za novouvedenu namirnicu. Izbacite je iz prehrane, pričekajte koji tjedan, pa je pokušajte ponovno uvesti. Druga uobičajena reakcija je bilo koja vrsta novog osipa ili ekcem ili sl. na koži. Ako postoji jaka reakcija na domaći jogurt, ocijedite ga i skupite sirutku (žuta tekućina koja kapa). Sirutka ima manje mlječnih bjelančevina i puno se lakše podnosi; počnite od nekoliko kapi sirutke dnevno i postupno povećavajte količinu. Kada pola čaše sirutke bude dobro podnosila uvedite jogurt.
Kad bebu odvikavate od sisanja, imajte pouzdanja i budite opušteni, bebe su kao barometri: osjećaju našu zabrinutost bez riječi i reagiraju u skladu s tim. Ako je beba sada odbila neku namirnicu, pokušajte sat kasnije ili sutra. Odaberite vrijeme kad niste u žurbi i kad možete biti sretni i opušteni. Od početka prihvatite sav taj divan nered zbog hranjenja bebe: stavite na pod ispod bebine stolice najlon i ne marite za to kuda hrana leti. Uvijek imajte dvije žlice: jedna za bebu i neka njome čini što želi. Druga je žlica za Vas i njome je hranite. S vremenom će beba naučiti ispravno koristiti žlicu.
Razdoblje odvikavanja od sisanja je tako kratko: uživajte dok možete!


Osim hranjenja


Osim dobre hrane vašoj je bebi potrebna i Vaša pažnja s ljubavlju, svakodnevne šetnje na svježem zraku i dobar san. Ništa više! Ni cijepljenja, ni injekcije, ni pretrage, ni nepotrebne posjete liječniku i nikakve kemikalije.
O cijepljenjima molim pročitati odgovarajuća poglavlja iz knjige o GAPS-u. Bebe u GAPS obiteljima ne smiju se cijepiti dok ne razviju snažan imunosni sustav i dobre tjelesne i komunikacijske vještine: to znači bez cijepljenja dok dijete ne dođe u dob od 4-5 godina. Čak i onda, ako morate cijepiti, neka dijete bude apsolutno zdravo i u dobrom stanju u vrijeme cijepljenja. Tražite uvid u sastojke cjepiva i zahtijevajte da vam ih objasne. Nastojte izbjegavati kombinirana cjepiva, potražite alternativu u zasebnim cjepivima.
Izbjegavajte sve ljudski načinjene kemikalije za njegu bebe! Bez higijenskih proizvoda, niti onih za koje se tvrdi da su prirodni. Bebe nije potrebno prati ni sapunom ni šamponom. Potrebna je samo čista, topla voda. Sapuni ispiru zaštitna ulja s bebine kože i izlažu je isušivanju i napadu patogena. Koristite kokosovo ulje, maslinovo ulje i vlastiti jogurt i kefir na pelenskom području ili bilo kojem mjestu gdje je koža suha.
Neka vam dom bude koliko je moguće bez kemikalija: za čišćenje koristite vodu i ocat, prirodne biorazgradljive deterdžente za rublje a bebino posuđe perite ručno (temeljito isperite sapunicu). U bebinoj prvoj godini života nastojte ne preuređivati kuću ili kupovati novi namještaj, kuhinjske elemente, itd. Sve ovo znači ulazak mnoštva toksičnih kemikalija u vaš dom a to može utjecati na razvoj Vaše bebe. Izbjegavajte voditi bebu na toksična mjesta, klorirani bazeni, trgovački centri i bolnice. Ne dopustite ikome da puši u blizini Vaše bebe ili intenzivno koristi parfeme.
Koristite prirodnu posteljinu za bebu. Umotajte bebin madrac u najlon: kad mokraća uđe u neke moderne madrace (osobito stare, od prethodne bebe), može reagirati s mikrobima i kemijskim spojevima iz madraca i osloboditi toskične plinove (uzrok SIDS-a!).
Sve u svemu, razmotrite kojim umjetnim kemikalijama, zračenjima ili drugim opasnostima iz okoliša bi Vaša beba mogla biti izložena te ih izbjegavajte.
Priložene slike su s portala WAPF-a. Prikazuju djecu čije su se majke tijekom trudnoće i dojenja pridržavale smjernica WAPF-a kao i kod pripreme obroka za djecu. 

Nema komentara:

Objavi komentar