Hits

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

INDUSTRIJSKA RIBLJA ULJA I ULJE KRILA - proizvodnja

OSIM ULJA GREEN PASTURE, POSTOJE I DRUGA ULJA. ŠTO JE S RIBLJIM ULJEM I ULJEM KRILA? (krill – vrsta zooplanktona, sitni račići)Riblje ulje i ulje krila koji se prodaju kao dodaci prehrani radi omega-3 kiselina su nusproizvodi industrije ribljeg i kril-brašna. Proizvode se u velikim tvornicama uz buku transportnih traka, mlinova, separatora, ekstraktora i sušilica. Dajemo dva opisa proizvodnje ribljeg i jedan proces proizvodnje ulja krila kako bi naši čitatelji sami odlučili žele li konzumirati takve proizvode ili ne. Imajte na umu da su omega -3 masne kiseline veoma krhke i osjetljive na izlaganje toplini ili kisiku.

PROIZVODNJA RIBLJEG ULJA, PRVA METODA:
Većina ribljeg brašna i ulja proizvodi se metodom mokrog prešanja. Osnovni koraci u proizvodnji su; kuhanje radi koagulacije bjelančevina pri čemu se oslobađa vezana voda i ulje, separacija putem prešanja koagulata čime se dobiva čvrsta faza (kolač) koji je po sastavu 69-80% suha tvar bez ulja i tekuća faza (press liquor) koji sadrži vodu i ostatak čvrste tvari (ulje, otopljene raspršene bjelančevine, vitamini i minerali). Glavni dio taloga iz tekućine nakon prešanja odvaja se centrifugom u dekanter i ulje se potom odvaja centrifugom. Tekuća faza se koncentrira evaporatorima a koncentrat se pažljivo miješa s kolačem koji se potom dehidrira dvostupanjskim sušenjem. Osušeni materijal se melje i pohranjuje u vrećama ili u rinfuzi. Ulje se sprema u spremnike... Važan preduvjet za učinkovito odvajanje (ulja) je visoka temperatura, što znači da se tekućina koja istječe iz preše mora ponovno zagrijati na 90-95º C prije ulaska u centrifuge. Ovo vrijedi i za odvajanje taloga kao i za separiranje ulja od vode. .. "Poliranje" ulja odvija se u posebnim separatorima i to je konačan postupak rafinacije u tvornici prije nego se ulje pumpama pohrani u spremnike. Za "poliranje" se koristi vruća voda koja izvlači nečistoće iz ulja i tako osigurava stabilnost tijekom skladištenja... potrebna je odgovarajuća kontrola temperature; temperatura punjenja održava se na oko 95º C ali ne ispod 90º C.
(Proizvodnja ribljeg brašna i ulja, http://www.fao.org/DOCREP/003/X6899E/X6899E00.htm)

PROIZVODNJA RIBLJEG ULJA, DRUGA METODA:
(OVO NISMO IZMISLILI!): “Riblje ulje bez fosfolipida dobiva se miješanjem ribljeg ulja s vodom i nusproizvodom mononatrij glutamatom (MSG) uz miješanje, fermentaciju mješavine uz prisutnost uree, obradom mješavine parom, centrifugiranjem mješavine radi odvajanja vode i fosfolipida iz ribljeg ulja. Daljnji koraci su; neutralizacija separiranog ribljeg ulja pomoću NaOH [kaustična soda], ispiranje i sušenje ribljeg ulja u vakuumu; miješanje dehidriranog ribljeg ulja s izmetom glista u prahu, podvrgavanje mješavine reakciji pri najmanje 30 °C ili više na 0.5-1 sat, izbjeljivanje ribljeg ulja apsorbiranog u izmetu glista uporabom aktivirane gline, filtriranje izbijeljenog ribljeg ulja u filtru, potom deodoriranje izbijeljenog i filtriranog ribljeg ulja u pari pod jakim vakuumom u uređaju za deodoriranje, hlađenje i filtriranje ribljeg ulja i pakiranje u zatvorene posude. Rafinirano riblje ulje ima značajno popravljen status kiselosti i peroksidne vrijednosti” (Metoda proizvodnje rafiniranog ribljeg ulja, http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?wo=2001042403).

PROIZVODNJA ULJA KRILA:
Smrznuti kril s Antarktika se melje te se lipidi i bjelančevine izdvajaju pomoću acetona.
Nakon ekstrakcije, bjelančevine i lipidi krila filtriraju se kroz organski filtar otporan na otapala pod smanjenim tlakom kako bi došlo do fizičkog odvajanja lipida i bjelančevina. Višak se acetona isparava a voda se izdvaja iz ulja. Ulje se tada podvrgava dodatnoj filtraciji i pročišćavanju radi uklanjanja nečistoća i pakira se te skladišti u modificiranoj atmosferi bogatoj dušikom. U upozorenjima se daje specifikacija prozvoda za ulje krila, uključujući specifikaciju masnih kiselina, ukupne fosfolipide, esterificirani astaksantin, zasićene masne kiseline i trans-masnoće (<0.1 posto). Specifikacija uključuje i limite ostataka acetona (<10 miligrama po kilogramu (mg/kg), olova (<0.1 mg/kg), žive (<0.1 mg/kg), arsena (<0.1 mg/kg), kadmija (<0.1 mg/kg), pesticida, i mikrobioloških kontaminanata” (http://www.cfsan.fda.gov/~rdb/opa-g242.html).

Izvor: Časopis Zaklade Weston A. Price – "Wise Traditions", proljeće 2009.

Napomena: ulja Green Pasture ne proizvode se industrijski nego na tradicionalni način, hladnim postupkom fermentacije u velikim bačvama. Ne pakiraju se u gel-kapsule nego u kapsule od biljne celuloze budući da je za pakiranje u gel-kapsule potrebna povišena temperatura. Drugi je način pakiranja - tekućina a treći nešto gušća tekućina – gel.


2 komentara:

 1. Postovani
  Pokusala sam u Splitu u nekoliko ljekarni kupiti ulje jetre bakalara green pasture ali nisam uspjela. Nudili su mi samo twinlab. Mozete li napisati ako znate gdje na ovom splitskom podrucju mogu kupiti to ulje green pasture?
  Unaprijed zahvaljujem.ruzica

  OdgovoriIzbriši
 2. Poštovana, pitajte u ljekarni Farmacia u Mall of Split, ako nemaju naručit će od nas.

  Srdačno,

  Domagoj

  OdgovoriIzbriši