Hits

četvrtak, 7. travnja 2011.

Kefirna zrnca i KEFIR

KEFIRNA ZRNCA
(ovdje se mogu nabaviti!)


UVOD - važnost korisnih mikroorganizama i probiotskih bakterija

Istraživanja (http://www.usnews.com/science/articles/2009/11/06/bacteria-flourish-in-favorite-ecosystems-on-the-human-body) pokazuju da broj bakterija koje žive u čovjeku i na čovjeku iznosi broj ljudskih stanica na najmanje desetu potenciju. U probavnom sustavu odraslog čovjeka nalazimo nekoliko kilograma bakterija (X00 000 000 000 000 000 000) koje prema nekim izvorima sačinjavaju 80% našeg imuniteta. U crijevima nalazimo i velik broj živčanih stanica (100 000 000) koji je približno jednak broju moždanih stanica te se u crijevima luči i 95% važnog neurotransmitera serotonina.
Serotonin umiruje probavni sustav, te šalje poruke od crijeva prema mozgu. Važan je za mentalno zdravlje kod depresije, anksioznosti...

Poremećaji crijevne flore (loš bakterijski sastav, prekobrojno množenje određenih patogenih sojeva bakterija, prekomjerno množenje gljivice Candida albicans) prema stručnjacima među kojima je i dr. Natasha Campbell McBride, mogu uzrokovati osim probavnih tegoba (proljev-zatvor-nadimanje-kolike) i kronične tegobe na neurološkom području. Tako su istraživanja pokazala da su autističnim osobama zajednički ozbiljni poremećaji crijevne flore (disbioze). Dr. Natasha Campbell McBride je u svom radu povezala disbioze sa psihološkim poremećajima kao što su ADHD, disleksije, dispraksije, autizam i dr. i taj fenomen nazvala GAPS (Gut And Psychology Syndrome).
Dugoročno, poremećaji crijevne flore uzrokuju poremećaje s iskorištenjem nutrijenata ali i kronična trovanja tvarima koje izlučuju patogene bakterije i gljivice. Vrenjem ugljikohidrata nastaju i alkoholi te su takva stanja posebno teška za djecu čiji je mozak u razvoju. Odatle još jedna ozbiljna opasnost od slatkiša za djecu. Autistične osobe gotovo trenutno reagiraju na eliminaciju slatkog, glutena i kazeina iz prehrane što je potvrda koliko je prehrana povezana s psihološkim tegobama
No ne bojte se mlijeka. Sirovo, neprokuhano mlijeko osobito ono pašnih životinja dio je terapije za autizam jer ono štiti i njeguje crijevnu floru i zbog nevjerojatno ljekovitih svojstava regenerira čitav organizam. Kazein koji je u pitanju je denaturirani kazein uništen visokim temperaturama (do 150 st. C) u postupku pasterizacije, osobito UHT postupak. 
Neurološke smetnje uzrokovane disbiozama najprije se uočavaju u teškoćama s djelatnostima koje su i najsloženije poput pažnje, komunikacije i govora.
Candida se za stijenku crijeva hvata korjenčićima, rizoidama koji kada Candida ugiba iza sebe ostavljaju sitne rupice na stijenki crijeva kroz koje neprobavljene tvari ili toksini iz loše probave mogu dospjeti izravno u krvotok.
Prema nekim autorima, ukoliko je crijevna flora (koja poput sluzave mase oblaže crijevo iznutra) zdrava, ne treba se previše bojati ni štetnih kemikalija ni teških metala primjerice iz ribe jer je upravo zadaća crijevne flore selektivna propusnost, inaktivacija i izbacivanje takvih tvari izmetom.
No, osobama koje značajnije konzumiraju ugljikohidrate a posebno ako ne unose probiotičke kulture bilo putem mlječnih fermentiranih namirnica bilo putem fermentiranog povrća disbioze mogu predstavljati ozbiljan problem.
Stoga je poželjno svesti ugljikohidrate na najmanju moguću mjeru (samim tim težište prehrane s ugljikohidrata ponovno vratiti na dobre stare - kvalitetne - životinjske masnoće) a posvetiti pažnju i unosu kvalitetnih probiotika.
Kod izbora probiotika treba biti oprezan jer određene "funkcionalne" namirnice poput voćnih jogurta obogaćenih probiotičkim kulturama sadrže vrlo malo voća, probiotike tek u tragovima i oko 20% šećera (glukozno-fruktozni sirup ili HFCS) a to crijevnoj flori ne pomaže. U ljekarnama se mogu nabaviti i ozbiljniji probiotski preparati a najbolji i uz to prirodan izbor je


K E F I R

Kefir je osvježavajuće piće od fermentiranog mlijeka prema nekima podrijetlom s Kavkaza, staro i do 1000 godina.
Starosjedioci tog područja koji su kefir najvjerojatnije proizveli slučajnošću ovaj napitak konzumiraju u velikim količinama. Žitelji Kavkaza poznati su po dugovječnosti i zdravlju, gotovo bez bolesti. Aktivan život u trajanju preko stotinu godina je bio uobičajen za narode u područjima gdje se pripravljao i u neograničenim količinama uživao kefir, kao svakodnevna namirnica.
Kefir ima jedinstvenu, lagano kremastu konzistenciju, kiselkasto osvježavajući okus s laganom notom po svježem kvascu [ili veoma lagan okus po pivu].
Može sadržavati i od 0,08% do 2% alkohola. Ipak uobičajena je količina alkohola u jednodnevnom kefiru 0,08 do 0,1%. Kada se kefir ocijeđen od kulture kefirnih zrnaca ostavi da zrije, nakon nekoliko dana može sadržavati i 2% pa čak i 3% alkohola, ovisno o mlijeku i uvjetima zrenja.
Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su zapravo prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot organizama koji od suživota imaju obostranu korist) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.
Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.
Pravi, tradicionalni, autentični kefir lako se priprema kod kuće. Mala količina kefirnih zrna dodaje se mlijeku i ostavlja 24 sata radi fermentacije. Zrnca se najprije hrane laktozom, mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Kefir se cjedilom odvaja od zrna koja se ubacuju u novu rundu mlijeka. Odvojeni kefir trošite ili ostavite na hladnom za kasnije. Ako stoji tako ocijeđen još 2 dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera lakotze i najviše alkohola.
Kefirna zrnca traju vječno!
Vrlo brzo (desetak ciklusa) i masa zrnaca se postupno udvostručuje te je potrebno odstraniti dio zrnaca kako bi proizvodnja kefira išla ujednačeno bez značajnijih promjena teksture i okusa. Višak zrnaca možete pojesti (najbolja kombinacija), pokloniti ili osušiti za pričuvu. Ja ih često blendam u mikseru i stavljam u voćni sladoled djeci (smrznuto šumsko voće).
Recept?
Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice ili 33g ocijeđenih zrnaca. Bilo kakvo mlijeko osim vrućeg (obrano/neobrano/kuhano/nekuhano/kravlje/ovčje/kozje) uliti u staklenku i dodati zrnca. Ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne i iz tekućine prijeđe u gel. Pritom se može izdvojiti na dnu žućkasto-zelenkasta sirutka. Smije se promiješati (da se vidi gustoća) ili promućkati. Kad je gotovo, promućka se i izlije kroz cjedilo. Dobar tek.
Smije se koristiti metalni pribor, žlice i cjedila. Smije se pojesti, pasti u sudoper, baciti. Kod cijeđenja se smije (i ne mora) masa stisnuti ili tresti. Može se isprati hladnom ili mlakom vodom ili ne isprati. Može se isprati i ostaviti dan-dva u hladnoj vodi u hladnjaku. Staklenka za fermentaciju može biti čvrsto zatvorena ili samo prekrivena poklopcem. Svaki dan je zrnaca sve više pa postupak ide brže. Najbolje je održavati uvijek istu količinu zrnaca.
Ukoliko želite nabaviti kefirna zrnca od mene i isprobati sami, poštom ćete primiti količinu dostatnu za jednu čašu napitka koja će se brzo razmnožiti. Moja kefirna zrnca su uzgajana u sirovom organskom kravljem mlijeku i brzo rastu.
Ne poklanjam ih jer tako obično zbog nepažnje završe u odvodu ili sl. Ali: za pristupačnu cijenu možete od viška zrnaca (kad se kod Vas razmnože) darovati one do kojih Vam je stalo.

S viškom zrnaca isprobajte napraviti napitak umjesto s mlijekom - s razrijeđenim voćnim sokom, vodom s medom, sokom đumbira ili kokosovim mlijekom (sojino mlijeko ne preporučam zbog toksičnosti)... pa ipak, samo u mlijeku se razvijaju.


Na LGG b-aktiv jogurtu od 100 ml piše da pakiranje sadrži 108 (sto milijuna) CFU (colony forming units) bakterija LGG.
100 ml kefira koji ćete pomoću ovih zrnaca pripremiti sadržavati će i do 1011 (sto milijardi) CFU (tisuću puta više a za manju cijenu, jer vas košta samo mlijeko), najvećim dijelom bakterija među kojima su prepoznati:

LAKTOBACILI

Lactobacillus acidophilus
Lb. brevis [Possibly now Lb. kefiri]
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. fermentum
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. helveticus
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
Lb. kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
Lb. parakefiri
Lb. plantarum

STREPTOKOKI/LAKTOKOKI

Streptococcus thermophilus
St. paracitrovorus ^
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lc. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Enterococcus durans
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuc. mesenteroides subsp. mesenteroides
Leuc. dextranicum ^

KVASCI

Dekkera anomala t/ Brettanomyces anomalus a
Kluyveromyces marxianus
t/ Candida kefyr a#
Pichia fermentans t/ C. firmetaria a
Yarrowia lipolytica
t/ C. lipolytica a
Debaryomyces hansenii t/ C. famata a#
Deb. [Schwanniomyces] occidentalis
Issatchenkia orientalis t/ C. krusei a
Galactomyces geotrichum t/ Geotrichum candidum a
C. friedrichii
C. rancens
C. tenuis
C. humilis
C. inconspicua
C. maris
Cryptococcus humicolus
Kluyveromyces lactis var. lactis #
Kluyv. bulgaricus
Kluyv. lodderae
Saccharomyces
cerevisiae #
Sacc. subsp. torulopsis holmii
Sacc. pastorianus
Sacc. humaticus
Sacc. unisporus
Sacc. exiguus
Sacc. turicensis sp. nov
Torulaspora delbrueckii
t
* Zygosaccharomyces rouxii

ACETOBAKTERIJE

Acetobacter aceti
Acetobacter rasens
______________________________________________
Legenda
t Teleomorph. Sexual reproductive stage. Yeast form pseudo-mycelium as in Flowers of Kefir.a Anamorph. Asexual reproductive stage. Reproduce by budding or forming spores or cell splitting [fission].# Can utilize lactose or lactate.^ Aroma forming.subsp. Sub specie type.sp. Specie type.sp. nov. New strain or new specie strain type.biovar. Biological variation strain type.
var. Variety type.

Units Count of Microbes in Gram Stained Kefir Grains

Bacilli [single cells, pair, chains]
Streptococci [pair, chains]
Yeast [single cells]

The Means Range

Bacilli 66, 62-69%
Streptococci 16, 11- 12%
Yeast 18, 16- 20%
[11]

Evolucijski slijed sojeva i vrsta tijekom ciklusa dobivanja kefira

Laktokoki > Laktobacili > Leukonostoki > Kvasci > Acetobakterije

Microbial Composition of Kefir at End of Fermentation [colony forming units/ml] **

Lactococci : 1,000,000,000
Leuconostocs : 100,000,000
Lactobacilli : 5,000,000
Yeast : 1,000,000
Acetobacter : 100,000


Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od neprokuhanog mlijeka pašnih životinja a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici.
Preporučam krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će tamaneći patogene zauzeti njihovo mjesto) pa može doći do prolaznih smetnja s probavom.
Od kefira možete napraviti i ukvasani kruh tako da umjesto kvasca koristite kvas na bazi kefira. Ukoliko kefir procijedite na gazu, možete dobiti kefirni sir.

Zrnca možete dobiti poštom u roku 2-4 dana u Hrvatskoj te desetak dana u inozemstvu. Stotine je osoba krenulo s pravljenjem kefira i svi su uspjeli.

Za sve informacije i kupovinu, 
Sveta.Hrana@gmail.com


Broj komentara: 27:

 1. Pozdrav,

  da li se kefir može davati i dječici, od koliko godina?

  hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno. I majčino mlijeko sadrži laktobakterije, nije sterilno.
   Već kao prvu hranu možete bebi u kašici ponuditi žličicu kefira.
   U svako jelo dobro dođe kao mala doza probiotika. Jedino što prokuhano mlijeko nije osobito probavljivo. Bolje je higijenski ispitano kravlje ili kozje jer sadrži i enzime ali i bjelančevine u prirodnom obliku. Ako bi kefir bio problem, možete probati sa sirutkom od kefira koja nema toliko bjelančevina.
   http://svetahrana.blogspot.com/2011/05/sveta-hrana-za-najmanje-meu-nama.html

   Izbriši
 2. Poštovani, zanima me znate li nešto i o japanskim vodenim kristalima? Naime, ja ih koristim za spravljanje vrlo ukusnog napitka, koliko znam i ljekovitog, no htjela bih znati njegovu nutritivnu vrijednost, ponajprije količinu ugljikohidrata. Za rast kristala potreban je šećer, koji fermentira, može jedan, dva ili tri dana, pa me zanima, smanjuje li se količina ugljikohidrata sa svakim danom fermentiranja ili je potrebno procijediti napitak i ostaviti da zrije, da bi se količina ugljikohidrata smanjivala? Budući da sam na LCHF prehrani, kako zbog zdravlja, tako i zbog mršavljenja, bitno mi je da znam količinu ugljikohidrata u svakoj namirnici. Također koristim i mliječni kefir, radim ga od domaćeg sirovog mlijeka, pa me i za taj napitak zanima količina ugljikohidrata. Podatak koji imam je s bloga www.istineilaziohrani.blogspot , a to je da ima oko 2 g UH kefir koji je zrio 3 dana (procijeđen), a ja samo takav i uzimam. Nadam se da ćete nešto napisati i o japanskim vodenim kristalima, jer napitak je zaista ukusan i osvježavajući. Usput, imam dosta problema sa suhom kožom i koristim kristale kao kremu za te dijelove kože, usitnim ih, stavim u sterilnu gazu i masiram svaki dan suha područja, stanje mi se popravlja vidljivo. na tu ideju sam došla sama. Moja mama je imala bradavicu na čelu, izrasla joj najednom, i savjetovala sam joj da ju trlja sa zrncem mliječnog kefira, svaki dan po par puta. Vjerujte, više od jednom to nije trebala napraviti, jer je bradavica ispala nakon jednog "tretmana"! Te dvije "namirnice" su fantastične! Pozdrav od Sanje B.!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Štovana, hvala od srca što ste svoja iskustva podijelili sa mnom i čitateljima!
   Zrnca za vodeni kefir za koji se koristi zaslađena voda ili voćni sokovi ili čaj razlikuju se od mlječnih kefirnih zrnaca jer mlječna zrnca rastu samo u mlijeku iako i jedna i druga vrsta fermentiraju sve slatke tekućine (limunadu, čaj, slatku vodu) pretvarajući šećere u ugljični dioksid, mlječnu kiselinu, octenu kiselinu, razne druge organske kiseline i alkohol. Samim tim što je napitak duže fermentirao, što je kiseliji - manje je u njemu šećera.
   Koža je prekrivena mikroorganizmima koji na njenoj površini stvaraju pH (stupanj kiselosti) nepovoljan za patogene mikroorganizme. Kiseli medij je uvijek odbojan za štetne mikroorganizme, otud (uz svrhu razgradnje bjelančevina) kiselina i u želucu, na koži, na sluznicama.
   Ne koristim vodeni kefir jer mlijeko smatram izuzetnim izvorom nutrijenata. Dakako, s pravom postoje brojne kritike na račun pasteriziranog mlijeka koje je bitno promijenjeno nakon toplinske obrade i izaziva niz problema, nutrijenti se gube ili gube svojstvo apsorpcije a promijenjene bjelančevine uzrokuju upalnu reakciju organizma. Zato preporučam samo sirovo mlijeko i kefir od takvog mlijeka. Takvo mlijeko ima i brojne prepoznate antimikrobne komponente o kojima više možete naći na www.wapf-hr.com. Kefirna zrnca izlučuju i kefiran, sluzavu tvar koja zadržava vlagu pa ste vjerojatno i zato primijetili da je koža vlažnija. Bradavice koliko znam nastaju virusnom infekcijom tako da je mlječni kefir bio u spomenutom slučaju višestruko koristan.
   Po pitanju apsolutne količine UH u prehrani ne bih na Vašem mjestu previše gledao na njihov sadržaj, jer organizam i od bjelančevina može sintetizirati ugljikohidrate a neka istraživanja pokazuju da može i iz masnoća. Bitno je da ugljikohidrati ne čine značajniji dio niti jednog obroka, da unosite kvalitetne masnoće i uz to kvalitetnu mješavinu bjelančevina za što preporučam žumanjke, jetru i crveno meso kvalitetno hranjenih životinja. Domagoj.

   Izbriši
 3. sve piše samo ne kako kupiti ta zrnca

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Za kupovinu se obratite na sveta.hrana@gmail.com :-)

   Izbriši
 4. Pozdrav,

  Nakon sto sam procitala vas blog i stosta na internetu, djeluje mi da biste mi Vi najbolje mogli odgovoriti na moje pitanje.
  Dobila sam kefir zrnca putem poste u roku od jednog dana. Zrnca su bila poprilicno ispuhana, i slabo je mlijeko fermentiralo. Sada je proslo vec desetak dana, zrnca su se napuhala, izgledaju dobro, ali ono sto prave je: na povrsini gusto, a dole tecno mlijeko, mirise kao kad se sir ukiseli (tj. pokvari). Stavljala sam teglu sa zrncima i mlijekom pokraj peci, u nadi da ce brze doci sebi, mozda im je to naskodilo. Znate li da li ovo znaci da su mi zrnca uginula i da ih ne bih trebala koristiti?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Štovana, mislim da biste trebali ustrajati još malo. Kefirna zrnca nisu ni biljke ni životinje i ne ugibaju. Nije vjerojatno da su svi mikroorganizmi koji ih sačinjavaju uginuli, stoga ustrajte još malo, oporavit će se.
   Domagoj.

   Izbriši
 5. Odgovori
  1. Ne postoji kefir kvasac ali ako brašno namočite u kefiru i ostavite na tolplom 24 sata (gustoćom kao smjesa za palačinke) uskipjet će kao kvasac. S time možete zamijesiti kruh i ostaviti na toplom da se digne i potom peći.

   Izbriši
 6. Smiju li osobe alergicne na laktozu konzumirati kefir?

  OdgovoriIzbriši
 7. Molila bih odgovor dali onda ima određena količina tog "kvasca" na određenu količinu brašna da se stavlja? Hvala unaprijed

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne, namočite svo brašno u kefiru i nakon razdoblja fermentacije (npr 24 sata) dodajte još onoliko suhog brašna koliko Vam treba za zamijesiti željenu konzistenciju kruha.

   Potom stavite dizati na toplom nekoliko sati i peći. Ono malo nefermentiranog brašna će brzo biti zakiseljeno masom fermentiranog. Možete dodati i malo kvasca u to.

   Izbriši
 8. Vec nekoliko mjeseci imam kefirna zrnca. No u zadnje vrijeme primjecujem da mi se pojavljuju zrnca koja nisu onako lijepo "grudasta" nego su "žlundrasta" poput neke opne... i sve ih je vise. Osim toga, kefir mi je nekako vodenastiji i kiseliji nego prije. Nisam mijenjala mlijeko niti nacin pripreme ta?ko da mi nije jasno sto radim krivo i u cemu je problem?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zrnca rastu. Moguće je da način na koji postupate s njima utječe na njihov oblik. Oblik je nevažan.
   Nije potrebno gnječiti zrnca. Prije cijeđenja protresite da se razbije gusti dio i procijediti samo tresući cjedilo.
   Kod izbora mlijeka - bolje je ono manje prerađeno.

   Izbriši
 9. radim kefir od kozjeg mlijeka.htijela bih zamrznuti kefirna zrnca do prolljeca jer necu imati domaće sviježe kozje mlijeko. kakav je postupak zamzavanja i koliko dugo mogu zrnca biti zamrznuta?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zrnca bi trebalo isprati, posušiti na papirnatom ubrusu i uvaljati u mlijeko u prahu te potom smrznuti. Odmrzavanje ne ide baš idealno ali oporave se.

   Izbriši
 10. Poštovanje, postavila sam pitanje i na blogu Istine i laži o hrani, ali ću i tu (pa će netko možda vidjeti da stigne odgovoriti):
  Da li trudnice smiju konzumirati "domaći" kefir? S obzirom da znam da trudnice ne bi smjele konzumirati pravo svježe mlijeko (zbog opasnosti od listerioze), namjeravala sam koristiti pasterizirano svježe mlijeko. U prošloj trudnoći sam imala urinarnu infekciju sa Streptococcima (ne znam više koji soj), pa me strah da li bi mi domaći kefir mogao opet možda "uzrokovati" infekciju (brijem da je mala šansa jer su to mislim druge vrste bakterija, ali moram pitati). LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na pitanju, listerioza se uistinu prenosi putem hrane i to najčešće putem salate, voća i povrća ali i putem mesa i mlijeka sumnjam da ćete radi prevencije Listerioze kuhati sve to ali listerioza se 29x češće javlja kod pasteriziranog mlijeka i 515x češće od salama nego od sirovog kravljeg mlijeka. To možete naći na slajdu 24 prezentacije o sirovom mlijeku http://mudrepredaje.com/?page_id=60.

   Koliko god je važno izbjegavati moguće izvore listerije važno je i razmotriti koliko je to statistički česta pojava.

   Sirovo mlijeko ima aktivne mehanizme koji sprječavaju razmnožavanje listerije (kiseljenje) a to je osobito prisutno kod pravljenja kefira.

   Dakle koliko god je konzumiranje sirovog mlijeka korisno upravo za trudnice još je bolje konzumirati sirovi kefir jer je on na prirodan način zaštićen od razvoja mikroba.

   Dakako da treba tražiti besprijekorno mlijeko koje je higijenski ispravno i uz to pašno a ne sa zatvorenih farmi jer će tada biti krcato važnim nutrijentima za zdravlje majke i razvoj bebe. Izvore možete potražiti na www.mudrepredaje.com.

   Kefir sadrži probiotske mikrobe koji vraćaju ravnotežu crijevne flore i tako štite vaše zdravlje a crijevna flora majke postaje i prvi imunitet i prvo cjepivo bebe nakon rođenja.

   Pasterizirano mlijeko može se koristiti za izradu kefira ali ga općenito ne preporučam jer mu nedostaju mehanizmi suzbijanja patogena a budući da prolazi termičku obradu gubi niz nutrijenata i enzima važnih za njegovu probavljivost i njegova korisnost uopće dolazi u pitanje.

   Fermentirani mlječni proizvodi u neograničenim količinama i smanjenje unosa ugljikohidrata iz svih izvora bit će i velika potpora zaštiti od urinarnih infekcija.

   Izbriši
  2. Hvala najljepša na brzom i opsežnom odgovoru. Imam još jedno praktično pitanje, naime, kako živim u gradu (ZG točnije), nemam baš puno saznanja gdje bih nabavila sirovo mlijeko (a da je pouzdan izvor). No, nedavno sam saznala da se navodno postavio mljekomat na jednoj od tržnica koje su mi relativno blizu (mogla bih vikendom otići po navedeno mlijeko. Da li bi to mlijeko bilo bolje od onog iz dućana? Ili, kad već nemam izbora (ni povjerenja) u svježe mlijeko sa obližnje tržnice, da li bi možda bilo bolje koristiti ono mlijeko iz manjih mljekara (npr. Veronika, čiji mi se proizvodi čine vrlo kvalitetni). Hvala još jednom na svim odgovorima. Btw. jako ste me razveselili da smijem piti kefir jer ga 1) jako volim, 2) upravo sam danas dobila kefirne "gljive". :)

   Izbriši
 11. Poštovani,
  radim kefir već neko vrijeme od sirovog mlijeka s mljekomata (Mužinić) no nikako da dobijem ujednačenu gustu tekućinu nego kefir bude pun masnih grudica. Držim mlijeko 24h sa zrncima pa 2 dana dozrijeva bez njih, na sobnoj temperaturi, pri čemu se odvoji i sirutka, a okus postane jako gaziran i intenzivan, no s obzirom da sam na AC dijeti i AIP-u, takve su upute. Što radim krivo pa se pojave i te grudice?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kefir nakon 24 sata procijedite. Tijekom tih prvih 24 sata promiješajte 2-3 puta kako bi se masa ujednačila. Procijeđeni kefir držite na hladnijem još 24 sata da bude ukupno 24 sata fermentacije.

   Izbriši
 12. Poštovani

  Ovaj dio iz recepta (Za pola litre kefira potrebno je 10ml zrnaca (dvije žlice) ili 33g ocijeđenih zrnaca.) me malo zbunjuje jer mi se nekako 10ml ne uklapa u računicu s dvije žlice ili 33gr pa bih Vas molio pojašnjenje.
  Unaprijed hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, izbacio sam 10ml, dvije žlice ili 33g je dovoljan opis.

   Izbriši
 13. Kako se s ovim zrncima radi kefir s kokosovim ili bademovim mlijekom, imate li kakav recept? Hvala

  OdgovoriIzbriši
 14. Što ako sam kefirna zrnca, slučajno kod ispiranja, isprala vrućom vodom? Zrnca su sada sluzava, jesu li upotrebljiva?

  OdgovoriIzbriši